2015. augusztus 26., szerda

Befőzés tartósítószer és cukor mentesen

Szabadságom következő tervezett feladata a befőzés. A reggeli torna előtt recepteket böngésztem, összeírtam a bevásárló listát, torna közben pedig megterveztem a napom menetrendjét. Az első feladat a bevásárlás, amit az üvegek kifőzése követett. A zöldségek és a szilva megtisztítása, szeletelése.

Szilva lekvár
A legegyszerűbb recept, amit már nem először készítek el. Szeretem, hogy cukor mentes. Nem bánom a fanyar ízt sem, sőt néhány édes süteményre kenve igazán jó tud lenni.

A tűzhely helyett a sütőben kell főzni. Három kiló szilvát félbe vágtam, és kimagoztam. Egy nagy fazék tele is lett vele. Emiatt nem kell aggódni, mert miközben sül ( vagyis fő) össze esik. 180 fokra állítottam a sütőt, és három órán át sütöttem. Párszor megkavartam, hogy a teteje ne égjen meg. A korábban előkészített üvegekbe töltöttem forrón. Érdemes kis méretű üvegeket használni, hiszen tartósítószert nem tettünk bele, így felbontást követően kevesebb ideig áll el. Az üvegek megtöltése után lezárjuk őket, és fejre állítjuk az üvegeket öt percre, ezzel be is fejeztük a szilva lekvár elkészítését.Savanyúság vegyesen

Az interneten böngészve láttam meg ezt az összeállítást, ami annyira esztétikus és guszta volt, hogy a tavalyi csalamádém után most erre szántam rá magam. Az előző év hibájából tanulva picit csökkentettem az ecet mennyiségét a felöntőlében. Remélem így is tartós marad, mert ebbe sem teszek semmi adalék anyagot.Hozzávalók
1kg kis uborka
1 fej karfiol
5 db répa
6 db főző hagyma
1 tk egész bors
1 tk kömény
1 tk mustármag

A felöntőléhez:

5 dl ecet
2,5 l víz
2 ek só

A vizet felforralom a sóval, miközben hűl belekeverem az ecetet. A befőttes üvegeket megtöltöm a zöldségekkel, nem túl szorosan, és nem teljesen teli, hogy a felöntőlé el tudja lepni. Az üvegeket lezárom, és elkezdem forralni a vizet nagy fazékba, mert a megtöltött és lezárt üvegeket bele fogom tenni. Ezzel az eljárással lehet tartóssá tenni a befőtteket. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése