2016. február 5., péntek

Süss fel nap!


Csütörtökön végre sütött a nap! El is gondolkodtam rajta, hogy miért dobhat ez fel itt legbelül annyira. Ilyen fontos lenne a napfény a lelkem számára? De valójában miért?
A válasz a szerotonin szintünkben rejlik, amit a napsütés optimalizál. A szerotonin egy olyan ingerületátvivő anyag ami fontos szerepet játszik a hangulattal összefüggő dolgokban. (Alvás, étvágyat, szorongás, boldogságot...) Ennek a szintnek a csökkenése depressziót okoz, ezért azt fény-terápiával is szokták kezelni.

kép forrás : Katicabogár blogja

Sokat hallunk a napsugárzás káros hatásairól, én most inkább a pozitív oldalt nézném meg. A fény jótékonyan hat egyes bőr problémára, például az ekcémára, a pattanásokra, pikkelysömörre. Ezeket fénykezeléssel is szokták a bőrgyógyászok kezelni akárcsak a pigmenthiányos bőrt is fénnyel késztetik a pigmenttermelésre.
D-vitamin! Bizonyos élelmiszerek, táplálék kiegészítők nem tudják hatásukat kifejteni UV-A sugárzás nélkül, amelyeknek a csontritkulással szembeni megelőzésben fontosak.  Ezért javasolt a mérsékelt napozás, és télen a szintén nem túlzott szoláriumozás. A regenerálódás és a belső elválasztású mirigyek működésében is fontos szerepet tölt be.
Az UVB sugarak a magas vérnyomást is csökkentik, az erek tágulása miatt a jobb vérellátásnak köszönhetően beindul a sejtek anyagcseréje.A sebgyógyulás felgyorsul tőle, enyhe fertőtlenítő hatást is gyakorol. 

A napfény tisztítja a csakránkat, így az életenergia könnyedén áramlik majd a csakrákat összekötő meridiánokban. Az őszi-téli napfürdőzés során kihasználhatjuk azokat a ritka pillanatokat amikor büntetlenül sütkérezhet lelkünk a fényben. Lazuljunk el a szabadban, arcunkat fordítsuk a fény felé, behunyt szemmel  lélegezzünk mélyeket. Töltődjünk fel energiával, amikor csak engedi az időjárás.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése